Läs senare

Fritt fram att agera målvakt

LärarlönelyftetSkolverket kan inte hindra att rektorer tar emot lärarlönelyft för att slussa pengarna vidare till sina lärare.

av Per Hagström
23 Maj 2017
23 Maj 2017

I årets första nummer av Chef & Ledarskap uppmärksammade vi att Åsa Johansson, rektor på Christinaskolan på Lidingö, fick höstens största lärarlönelyft på 10 000 kronor i månaden. Åsa Johansson förklarade att pengarna inte var till henne. Hon tänkte ge dem vidare till två lärare som vid tiden inte uppfyllde villkoren för att få lärarlönelyftet.
– Pengarna går in på mitt konto och sedan betalar jag lärarna med mina pengar, sa hon då.

Skolverket, som administrerar statsbidraget för lärarlönelyftet, har nu granskat ut­betalningen till Åsa Johansson och landar i slutsatsen att allt har gått rätt till.
– Det finns lönespecifikationer som visar att Åsa Johansson har fått 60 000 kronor utbetalt till sig.

Huvudmannen har alltså använt pengarna till det som man angav i rekvisitionen till Skolverket, säger Andreas Spång, enhetschef på myndigheten.

Om hon går till ban­komaten och tar ut sina pengar för att ge dem till anställda eller till välgörenhet är inget vi kan göra något åt.

Det betyder att Skolverket inte har mandat att kräva tillbaka pengarna.
– Om hon sedan går till bankomaten och tar ut sina pengar för att ge dem till anställda eller till välgörenhet är inget vi kan göra något åt.

Är det alltså okej att rektorer agerar mellanhänder för statsbidrag på det här sättet?
– På något sätt rundar Åsa Johansson regelverket i det här fallet och det är inte så det är tänkt att det ska gå till.

Skolverket har tidigare kontrollerat att Åsa Johansson arbetar i tillräcklig grad med undervisning eller uppgifter av pedagogisk natur för att få lärarlönelyftet.

ur Lärarförbundets Magasin