Läs senare

3 frågor till Henrik Ljungqvist, rektor på Ronnaskolan i Södertälje…

... som har öppnat sitt hem för fyra flyktingar från Iran.

24 maj 2016


Varför låter du flyktingar bo hemma hos dig?– Därför att jag vill hjälpa till. Jag kontaktade ett av Migrationsverkets mottagningsboenden som sedan ringde mig om att de hade fyra killar i 25-årsåldern som behövde någonstans att bo. Visst kostar det lite extra för mat, el och varmvatten – Migrationsverket betalar inte för den här typen av boenden – men det är inget som ruinerar mig.

Vad är största vinsten med att låta flyktingar bo hemma hos svenskar?

– De lär sig språket snabbare och hur det fungerar i det svenska samhället. Och genom privata kontakter kan de lättare få jobb eller praktikplatser. Det blir en snabbare integration.

Har ditt arbete bidragit till att du gör det här?

– Nej, det är nog snarare mitt engagemang i de här frågorna som är orsaken både till att jag gör det här och till att jag arbetar på en skola med nästan 100 procent elever med invandrar­bakgrund.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com