Läs senare

Antinazistisk tuppkam växer i Ludvika

AktuelltNazister försöker vinna mark i Ludvika men har stött på motstånd i form av rektor Göran Törnqvist på Lorensberga skola. Nu har han blivit ­utnämnd till Årets punkare i skol­världen.

av Per Hagström
18 maj 2018
18 maj 2018
Foto: Hasse Eriksson

Vad är det som händer i Ludvika?
– Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen har utsett Ludvika till ett av sina fästen och nazister har flyttat hit från andra delar av landet. En av dem har kuppat in sig i fullmäktige på ett SD-mandat. När jag är ute på stan ser jag hur nazisterna står utanför Systemet och Konsum för att värva ungdomar.

Sipprar det här in i skolan också?
– Ja, jag hör elever säga att Förintelsen var så länge sedan och att den nog inte var så farlig som det påstås. Vissa tycker att man ska tysta ner de här idéerna men jag menar att vi måste ta snacket – och det gör jag hela tiden i kapphallen, i klassrummen och på möten i aulan.

Årets punkare

Namn: Göran Törnqvist.

Ålder: 61 år.

Bor: I Ludvika.

Gör: Rektor för högstadiet på Lorensberga skola i Ludvika. 

Aktuell: Fick nyligen Trevor Dolan-stipendiet på 10 000 kronor som Årets punkare i skolvärlden.

Ditt ställningstagande har inte gått obemärkt förbi.
– Nej, vi har retat upp nazisterna och en dag dök de upp här utanför skolan och tände rökfacklor och smällde knallskott. De stod med tåspetsarna på skolområdet och försvann just innan polisen kom. De har sådan koll på lagen och vet precis hur de ska göra.

Har du blivit utsatt personligen?
– Jag har jobbat mot rasism och nazism länge. För ett par år sedan kom det in några unga män på mitt kontor och hotade mig. Det blev de fällda för.

Nu har du fått utmärkelsen Årets punkare i skolvärlden för ditt civilkurage. Hur känns det?
– Hedrande. Jag känner mig oerhört stärkt av den positiva uppmärksamheten som vårt arbete har fått i media och bland kollegor, chefer och ­politiker här i Ludvika. Vi kommer inte att backa.

Och det här med punkare – hur väl stämmer det in på dig?
– Ebba Grön, Clash och Stiff Little Fingers är gamla favoriter. Jag har alltid gillat den uppkäftiga musiken. Vi kommer att arrangera en punkdag här på skolan och då ska jag färga håret neongrönt och försöka göra en tuppkam av det lilla hår jag har kvar.

ur Lärarförbundets Magasin