Läs senare

Blåser in barnen på förskolan

ReportageVisselpipor och krisvästar till personalen. Ett ”säkert rum” att fly till. Säkerhetsarbetet på förskolan Tjädern är i ständig utveckling.

av Per Bengtsson
22 aug 2017
22 aug 2017
När barnen hör visselpipan samlas de direkt runt förskolechefen Monica Dahlberg. Foto: Christina Hansson

Ett rån mot byns mataffär med efterföljande polisjakt. En lastbil som välter på lands­vägen och läcker ut farligt gods. Eller en förälder utan umgängesrätt som nekas hämta sitt barn och blir aggressiv. Det är några av de yttre hot som personalen på Montessoriförskolan Tjädern i Lövestad utanför Sjöbo har med i sin nedskrivna riskanalys.
– Jag har inte själv varit med om någon vårdnadstvist, men jag vet att det kan förekomma. Är man medveten om riskerna så blir reaktionsförmågan bättre, man vet snabbare vad man ska göra när det händer något, säger förskolechefen Monica Dahlberg.

Hon har jobbat på Tjädern i 21 år, och varit förskolechef i 17. Men det var först förra hösten som hon och de fyra i personalen förändrade sin syn på förskolans säkerhetsarbete. De började studera och öva så kallad inrymning.
– Vi tränar jättemycket på utrymning, eftersom det är ett krav i brandskyddsarbetet. Men att kunna rymma in är minst lika viktigt om det skulle hända något utomhus.

Att kunna rymma in är minst lika viktigt som att utrymma.

Tillsammans med tre andra förskolor i Sjöbo beställde Tjädern en skräddarsydd säkerhetskurs. Under en heldag fick personalen lära sig att göra en riskanalys och tänka kring nya scenarion, till exempel vart de ska gå om vägen till förskolan är blockerad av en olycka.
– Plötsligt står man där med 20 barn! Då är det bra att komma överens med en affär eller restaurang om att det är okej att vara där en stund om något skulle hända med ens eget hus.

På Tjädern har man numera två ingångar, på olika sidor av huset, som alla i personalen har nycklar till. Förut fanns det bara en. Nu är alltid minst en inrymningsväg fri.

Monica Dahlbergs kontor på övervåningen har också inretts som ett så kallat ”säkert rum”. Det är dit barnen ska föras efter en inrymning om det yttre hotet finns kvar.
– Här har vi blöjor, mobilladdare, telefonlistor till föräldrar, förbandslåda och vatten som fylls på varje dag. Dörren hit står öppen så att barnen kan komma in och leka på golvet medan jag arbetar. De ska känna sig trygga här inne.

Foto: Christina Hansson

Utomhus bär personalen numera alltid visselpipor. När barnen hör signalen ska de snabbt söka upp den som håller i pipan. Det är något de ofta övar, både hemma på den lilla förskolegården och på utflykter.
– Även de minsta barnen har lärt sig det här, säger Monica Dahlberg.

Det finns också ljusblå västar till alla vuxna. På ryggen bredvid Tjäderns symbol står det tydligt textat ”media”, ”räddningstjänst” och ”barn”. Det betyder att den som bär västen har ett särskilt ansvar.
– En har huvudansvaret för barnen, en för att ringa 112 och en för att hålla kontakt med media. Om något händer så är ju lokaltidningen här blixtsnabbt.

Tjädern ägnar sig mer åt omvärldsbevakning sedan de anställda gick säkerhetskursen. Numera får alla i personalen ”nyhetsflashar” i mobilen från lokala medier så att de snabbt vet om något farligt hänt i närområdet.

Sedan några år tillbaka finns en speciell app där förskolan har direktkontakt med föräldrarna. Förut användes den mest till att anmäla vård av sjukt barn och för att hitta kontaktuppgifter till förskolan. Efter den senaste uppdateringen kan personalen skicka så kallade pushnotiser med information kring olika säkerhetsfrågor. Men hittills har den bara behövt användas en gång i samband med fara.
– Det var när grannhuset brann. Då skickade vi ut meddelanden om att det brinner på gatan, men att det inte är hos oss. Vi skrev att vi har koll på läget och att föräldrarna inte behövde komma hit och hämta barnen. Om det händer något allvarligt är det tillräckligt för oss att ha ansvar för våra 20 barn, vi vill inte ha 40 föräldrar här också!

ur Lärarförbundets Magasin