Läs senare

Höjd ton mot föräldrar till hemmasittare

AktuelltHot om vite är om barnen är hemma från skolan är en metod som många kommuner nu prövar.

av Sten Feldreich
17 maj 2019
17 maj 2019
Foto: Pixabay

Kommuner driver en allt hårdare linje med hot om vite mot föräldrar vars barn har hög frånvaro. Det visar en kartläggning som DN gjort.

Landets 290 kommuner fick frågan om de under de senaste tre åren riktat viteshot mot föräldrar som anses brista i att få sina barn att gå till skolan.

46 har använt påtryckningsmedlet och antalet beslut om viten har ökat från 12 till 29 på tre år. Det är dock ytterst få som leder till utdömande av viten, enligt kommunerna.

Flera kommuner skriver att vitesförelägganden i många fall ger bra resultat.

– I alla de fall där vi gått in med vitesföreläggande har det rört sig om barn folkbokförda i kommunen men som befinner sig utomlands. Eftersom de är folkbokförda måste de följa svensk skolplikt, säger Erica Andrén, skolchef i Säffle.

Vitesförelägganden är dock inget att rekommendera menar Martin Karlberg, forskare i didaktik vid Uppsala universitet. I stället behöver barn och föräldrar stöd av skolan, av barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten.

– Viten kanske kan fungera på någon procent, men jag har svårt att se att det skulle vara en fungerande lösning. Min erfarenhet är att föräldrar kämpar stenhårt för att få sina barn till skolan.

ur Lärarförbundets Magasin