Läs senare

Kontorslandskap i miniatyr

AktuelltEgna kontorsbås istället för den vanliga uppställningen av skolbänkar i klassrummen. Det är den nya given på Elmeskolan (F-6), i Älmhult. Resultatet är ökad studiero i klassrummet.

av Sten Feldreich
15 mar 2019
15 mar 2019
Ljudnivån i klassrummet har minskat sedan enskilda, avskärmade arbetsplatser infördes på Elmeskolan.
Foto: Elmeskolan

Rektor Eva-Lena Brafield hade hört pedagogen Linda Lindqvist Nyberg tala om ”elevernas egna kontorsmiljö” och kände att hon ville ta fasta på de tankarna.

Så innan jullovet fick eleverna fylla i enkäter och svara på hur de ville sitta i sina blivande miniatyrkontor. När eleverna kom tillbaka efter julledigheten var alla tolv klassrummen förvandlade till små kontorslandskap med tygskärmar runt skolbänkarna.

– Vaktmästaren hade sågat till skivor och jag och lärarna hade sytt fodral att klä in skivorna med, säger Eva-Lena Brafield.

Gemensamma lektionsgenomgångar sker nu framför klassrumstavlan, där man ställt en soffa och placerat ut sittsäckar. När eleverna förstått sin uppgift kan de gå och arbeta mer ostört bakom skärmarna vid sina kontorsplatser, medan de som behöver mer vägledning kan stanna kvar hos läraren.

– Vi har den gemensamma ytan till genomgångar, men varje klass har dessutom tillgång till två grupprum som är till för gemensamt arbete. De är inredda som sammanträdesrum med ett stort bord och ­stolar runt om.

Reaktionerna har varit positiva både från lärare och elever, som fått större ro i klassrummet och mer koncentrerad undervisning. Allt till en mycket blygsam kostnad.

– En inledningsvis skeptisk lärare med många års lärarerfarenhet har släppt sina tvivel och sa spontant: ”Varför har vi inte gjort så här tidigare?”, ­säger Eva-Lena Brafield.

ur Lärarförbundets Magasin