Läs senare

”Lärarbristen leder till slarv”

Det är bråttom och det slarvas när ­arbetsgivare slåss om de legitimerade. Det säger personalchefen Astrid Gadman och höjer ett varningens finger.
– Det går snabbare att skilja sig än att avsluta en felrekrytering.

av Per Hagström
04 okt 2018
04 okt 2018

Olämpliga lärare som hoppar från anställning till anställning. Visst förekommer de, bekräftar Astrid Gadman, personalchef vid Stockholms stads utbildningsförvaltning.
– Absolut, och problemet har blivit tydligare i och med lärarbristen.

Mängden lediga jobb gör att lärare som har problem i yrket blir mer rörliga, menar hon.
– Om jag är på en arbetsplats där rektorn punktmarkerar mig och kräver att jag ska följa en handlingsplan kanske jag söker mig vidare till ett annat ställe där jag kan börja om på ny kula.

Astrid Gadman jobbade inom äldreomsorgen när ­bristen på legitimerade sjuksköterskor var som störst och nu ser hon samma sak hända inom skolan. Då var det omsorgscheferna som sattes på prov – nu är det skolledarna.
– Föräldrar kan bli oerhört arga om deras barn inte har en legitimerad lärare. Har man turen att få en legitimerad sökande finns det en risk att man slarvar med referens­tagningen och hoppas att det ska gå bra.

Det finns risker man inte kan ta i en rekrytering. Att skippa referenstagningen är en sådan.

Konkurrensen om de jobbsökande är också en stress­faktor.
– Jag hör rektorer säga att de inte hinner få tag på referenser eftersom de måste ge kandidater snabbt besked för att inte förlora dem till andra arbetsgivare.

Är tidsbrist en godtagbar ursäkt för att inte kolla en sökandes referenser?
– Nej, det finns risker man inte kan ta i en rekrytering. Att skippa referenstagningen är en sådan.

Vad händer om övriga sökande är obehöriga? Måste man inte anställa den legitimerade då?
– Det är en juridisk gråzon och hittills har det inte uppstått något tvist hos oss där det har prövats. Men om du har sakliga skäl att ifrågasätta en legitimerad sökandes lämplighet är mitt råd att avbryta rekryteringen. Sam­tidigt får du räkna med en tuff diskussion med det lokala facket kring skollagen.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com