Läs senare

Lärarkåren samlad i manifestation

LärarmarschenDen 18 maj var det stor manifestation i Stockholm och flera andra svenska städer. Tusentals lärare samlades och demonstrerade för att protestera mot försämrade resurser för skolan. Det var Förskoleupproret som tillsammans med Lärarupproret hade samlat lärarkåren.

20 maj 2019
Initiativtagaren Anki Jansson och hennes kamrater förbereder sig inför Förskoleupproret och Lärarupprorets stora demonstration den 18 maj.
Foto: Per Knutsson

Veckan innan manifestationen presenterade Lärarnas tidning siffror som gav en blixtbelysning hur omfattande problemen är i den svenska skolan

Lärartätheten på Sveriges fritidshem försämrades förra året samtidigt som andelen lärare med en pedagogisk högskoleexamen sjönk till 37 procent, den lägsta siffran sedan statistiken började samlas in 1995.

Senare års försämring i lärartäthet på fritidshemmen runt om i Sverige har inneburit att det nu går i genomsnitt 55 elever per utbildad pedagog på fritidshemmen, upp från 54 förra året. Siffran har ökat varje år sedan 2011 då den var 37.

Krisen är akut, och man kan inte spara sig till fler lärare och bättre resultat
Johanna Jaara Åstrand

Tuffa siffror som på senare år varit verkligheten för alla de skolledare som tvingats hantera bristen.

Uppgifterna finns i en rapport från Lärarförbundet där statistik från Skolverket analyserats och brutits ned på läns- och kommunnivå. Det är dock stor variation mellan länen.

Sämst i klassen var Uppsala län, där det går 102 elever per lärare med pedagogisk högskoleexamen. Siffran är oförändrad sedan 2017, men upp från 66 elever 2011. I Jönköpings län gick det 31 elever per utbildad pedagog, en ökning från 29 elever året innan, vilket gör länet till mest lärartätt i fritidsverksamheten.

Nyheten väckte stor uppmärksamhet och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, som också var talare under själva manifestationen i Stockholm, uttalade sig i TV4 Nyhetsmorgon.

– Krisen är akut, och man kan inte spara sig till fler lärare och bättre resultat, sa hon när hon intervjuades av TV4:s Jenny Alversjö och Steffo Törnquist.

Förskollärarupproret med initiativtagaren Anki Jansson i spetsen anordnade också ett kafésamtal i Riksdagshuset, veckan innan demonstrationen. Sex av åtta partier dök upp. Ett av kraven de framförde var att få bli referensgrupp för politikerna.

– Innan de hittar på nya bra saker, ska de checka med oss. De som bestämmer måste fråga oss, säger Monica Lindström, förskollärare från Karlstad som var en av dem som fanns med i gruppen som besökte riksdagen.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com