Läs senare

Leder du till öppenhet eller tystnad?

25 jan 2019
Håkan Söderberg, chefredaktör för Chef & Ledarskap.

Vågar du säga vad du tycker?

Det är utgångspunkten för temat kring tystnads­kultur i detta nummer av Chef & Ledarskap. På 18 sidor kan du läsa om tystnadskultur ur olika ­perspektiv.

Läs Lenita Jällhages intervju med JO Cecilia Renfors som påpekar hur viktigt det är att ingen myndighet eller organisation motarbetar att anställda utnyttjar sin yttrandefrihet. Stefan Säll är rektor på Stockholms tekniska gymnasium, tidigare var han rektor på en privat skola och i en artikel ger han sin syn på skillnaden.

Vi gör också en genomgång av vad som faktiskt gäller för meddelarfrihet, yttrandefrihet, lojalitetsplikt med mera. Vi har tagit hjälp av Staffan Olsson, expert på frågor om offentlighet och sekretess och författare till Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola.

Vi ska ­spegla och granska ­arbetsmiljön i stort och smått.

Rektorer och förskolechefer kan ha helt avgörande roller i tystnadskulturen. De kan känna ett tryck från en trappa upp och inte riktigt våga stå för sina åsikter. Samtidigt kan en skolledare själv vara den som skapar tystnadskulturen på sin arbetsplats, genom att utöva ett ledarskap som inte uppmuntrar anställda att våga säga sitt hjärtas mening.

Eller också främjar de öppenhet, samtal och kritik.

Spännande läsning utlovas.

Vid sidan av temat finns också annat.

Som att skolpersonalen i Borgholm utbildas i traumamedveten omsorg, främst för att kunna möta behov bland nyanlända barn som kommit hit som flyktingar.

Som att Henrik Theorin, rektor på Hagaskolan i Umeå, ibland går till skolan i klänning.

Det här är vad Chef & Ledarskap handlar om för mig. Vi ska spegla och granska hur rektorernas och förskolechefernas arbetsmiljö och arbetsförhållanden ser ut i stort och smått.

En helt vanlig tisdagskväll blir jag påmind om hur viktig skolan är för alla medborgare. Aktuellts sändning klockan 21 i SVT domineras av tre nyheter, samtliga med anknytning till skolan: Våldet i skolorna ökar dramatiskt, staten tar över en misskött kommunal skola i Botkyrka och barn far illa när socialtjänsten gör fel trots att skolor ofta larmat om brister.

Larmen går över Skolsverige och vilka är det som står där i sin dagliga arbetsmiljö och förväntas vidta åtgärder? Rektorer och förskolechefer.

Politiken påverkar självfallet också skolan. När detta skrivs är det ännu inte klart med en ny regering. Vad i den nya skolpolitiken som påverkar dig får du därför läsa om i kommande nummer.

Jag är ny tillförordnad chefredaktör för Chef & Ledarskap och Lärarnas tidning, och har jobbat i journalistiken i över 40 år, de senaste drygt 20 åren som frilansare. Ett par av mina uppdrag är att vara lärare i journalistik på Poppius journalistskola och på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö.

Jag ser fram emot mitt nya uppdrag.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com