Läs senare

Linda Forssén är årets skolledare

SkolledargalanApplåderna från 300 skolledare ville aldrig ta slut när Linda Forssén, rektor i Trollhättan, tog emot priset ”Årets Skolledare” vid Skolledargalan på Berns i Stockholm.

15 mar 2019
Linda Forssén är årets skolledare
Prischecken på 55 000 kronor går till fortsatt verksamhetsutveckling av grundskolan Kronan. Från vänster: Eva-Lis Sirén, Staffan Dopping, Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Linda Forssén. Foto: Anna Simonsson

Linda Forssén har haft den svåra uppgiften att skapa harmoni och framtidstro i grundskolan Kronan efter den tragiska skolattacken år 2015, då en ung man beväpnad med svärd dödade tre personer.

Hon lyckades vända en kritisk situation och har utvecklat verksamheten med sitt sätt att leda.
– Utan mina fina medarbetare hade jag inte stått här i kväll, sa Linda i sitt tacktal och nämnde bland annat fotbollstränaren Pia Sundhages ledarskap som en förebild.

Skolledargalan är ny och ska bli en återkommande konferens för Sveriges alla skolledare. Innehållet formas i dialog med biträdande rektorer, rektorer, förskolechefer och skolchefer i både kommunal och fristående verksamhet och arrangeras av företaget Meet In Grid i nära samarbete med Lärarförbundet Skolledare.
– Skolutveckling är viktigt och på det här viset vill vi hjälpas åt att göra det attraktivt igen att leda pedagogisk verksamhet. Det är betydelsefullt eftersom dessa ”Sveriges viktigaste chefer” lägger grunden för det samhälle vi alla kommer att möta på ett eller annat sätt framöver, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare.

Och vinnarna är …

Årets Skolledare

Foto: Anna Simonsson

Linda Forssén
Rektor Kronan Trollhättan
– Jag är rektor i en segregerad skola i en segregerad stad och min devis är ”Var den du är, bli den du vill”. En viktig grund för att nå framgång tror jag är att tillsammans hitta svaren på följande frågor: Var är vi i dag? Vart vill vi komma? Hur gör vi för att nå dit? När man har en gemensam målbild kan alla goda krafter samverka mot det målet.
– Jag har en ganska tydlig värdegrundskompass inombords som vägleder mig, men vi hade aldrig lyckats om vi inte hade gjort det som ett lag med en gemensam målbild.

Skolutvecklarpriset

Foto: Anna Simonsson

Maria Nyström
Rektor Runbacka skolor Sollentuna
– Tillsammans med personalen har jag arbetat mycket med att skapa en likvärdig utbildning som alla elever ska kunna tillägna sig. Vi använder STL, en pedagogisk plattform som ökar lärandet och språkutvecklingen genom att kombinera pedagogik och digital teknik, där elever och lärare interagerar på olika digitala arenor. Kombinationen av pedagogik och teknik ger alla elever möjlighet att delta, oavsett eventuella läs- och skrivsvårigheter. Samtidigt har vi satsat mycket på rörelse och idrott, vilket haft gynnsam effekt på lärandet.

Årets Digitaliseringsledare

Foto: Anna Simonsson

Viveca Dahl
Skolområdeschef för Norra Lund
– Min ambition är att skapa den skola eleverna har rätt till. Vi lever i det sekel vi lever i och behöver anpassa vår verksamhet efter det. Det vill säga använda ny teknik och nya verktyg där de gör nytta i undervisningen. Många vårdnadshavare har svårt att se den verkligheten, men för eleverna är det inga problem.

Ung Skolledare

Foto: Anna Simonsson

Martin Bieber
Rektor Stenkulaskolan Malmö
– Jag har en genuin tro på att alla elever kan lyckas och jag tror att eleverna känner det. För varje elev som lyckas sprider de i sin tur positiva signaler till sin omgivning.  På så sätt kan vi tillsammans skapa en bättre värld.

ur Lärarförbundets Magasin