Ingår i temat
Hemmasittare
Läs senare

Med hopp om bättre betyg

HemmasittareI höstas var Mathilda Holmström hemma större delen av terminen. Delvis tack vare skolbyte och bättre sömnrutiner är hon
nu tillbaka på heltid.

av Sara Djurberg
15 mar 2019
15 mar 2019

Mathilda Holmström har bara hunnit gå en vecka i sjuan på Sunnerbyskolan, när vi träffar henne i rektorns rum. Rektorn Marie Glad hämtar henne från svensk­lektionen och lämnar oss ensamma.

Hon är först lite reserverad och pratar tyst, men vill samtidigt berätta hur det är i skolan och vad som skulle kunna bli bättre. I höstas var hon hemma 70 procent av tiden, mycket mer än i sexan, berättar hon. Varför har hon inget självklart svar på, men säger:
– Jag tror att det är de här vanliga anledningarna till att folk inte orkar gå till skolan, att det är så tidigt, att man är vaken hela nätterna. Sedan är det ju inte kul att vara i skolan. Det jobbigaste är att gå upp på morgonen.

På sin förra skola hade Mathilda en timmes resväg vilket gjorde att hon var tvungen att vakna väldigt tidigt. En förändring som också kan ha spelat roll var att hon i sjuan började i en stor klass från att i sexan ha gått i en liten undervisningsgrupp, där hon fick mer hjälp av läraren.

Nu är hon tillbaka på heltid i sin nya skola och tycker att det känns – ”bättre”.
– Det var bra att få åka hit innan och träffa lärarna. De förklarade vad som skulle hända och hur det är att gå här.

Hon har vänt dygnet rätt igen genom att vara mer disciplinerad med mobilen på kvällarna, något hon fick tips om av kuratorn i närvaroteamet.
– Även om man inte vill och hellre skulle kolla på serier, måste jag ha det helt mörkt och tyst för att kunna sova. Om jag använder mobilen blir jag pigg.

Numera lägger hon också mobilen några meter från sängen så att hon måste gå upp för att stänga av den på morgonen.

Hennes nya klass är lugnare och hon får mer hjälp av läraren, berättar hon. Men hon skulle gärna vilja ha fler lärare i klassrummet.
– Så att man inte behöver fråga varje gång man behöver hjälp.

I höstas tappade hon ”allt” i betyg.
– Nu försöker jag få E igen. Men vissa grejer i skolan känns så onödiga att lära sig, man tänker inte att man kommer ha någon nytta av det när man blir stor.

Inget är ämne roligt, säger hon, men hon gillar att läsa och skriva och är bäst på svenska och NO.

Finns det något som är roligt med skolan?
– Att vara med kompisar. Även fast jag bara känner två än.

Känner du dig hoppfull?
– Ibland. Men vissa dagar vill man bara inte gå upp. Man bara ligger där och hoppas på att somna om så att det ska bli för sent att åka.

Alla artiklar i temat Hemmasittare (6)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com