Läs senare

Nej till skola för enbart nyanlända

AktuelltVästerås kommun tvingas stänga en skola som bara tar emot asylsökande elever. Det sker efter krav från Skolinspektionen.

av Per Hagström
31 Jan 2017
31 Jan 2017

En kommunal skola ska enligt huvudregeln vara öppen för alla. Dessutom är det viktigt att nyanlända elever integreras med andra elever så snabbt som möjligt.

Det konstaterar Skolinspektionen efter att ha granskat en anmälan mot Introduktionsskolan i Västerås. Myndigheten kräver att verksamheten ska organiseras om och nu har kommunen bestämt sig för att stänga skolan.

Skolan drogs i gång i samband med den stora flyktingströmmen hösten 2015 och har tagit emot flyktingbarn från två av stadens anläggnings­boenden. Nu har samtliga elever flyttats till andra skolor, berättar rektor Maria Ruth. Hon har förståelse för Skolinspektionens bedömning.

– Våra elever var jättenöjda och lärde sig mycket men de hade önskemål om att få träffa svenska elever.

Sett i backspegeln tycker Maria Ruth ändå att det var rätt att starta skolan. Hon hänvisar till hur situationen var hösten 2015.

– Det kom fyrtio nyanlända elever i veckan som alla hade rätt till en snabb skolplacering. Vi behövde få i gång en normal vardag för de här barnen.

Hon är stolt över den verksamhet som bedrevs på skolan och berättar att den blev en samlingspunkt för lärare med spetskompetens på området.

– Alla elever blev kartlagda enligt de nya kraven i skol­lagen och fick undervisning av högsta kvalitet i alla ämnen.

ur Lärarförbundets Magasin