Läs senare

Ny skola har tre terminer

AktuelltSverige får sin första skola med treterminssystem nästa höst då fristående Amerikanska gymnasiet öppnar i Göteborg.

30 nov 2018

Sverige får sin första skola med treterminssystem nästa höst då fristående Amerikanska gymnasiet öppnar i Göteborg.

– Vi har fördelat om läsårets 178 dagar så mycket som skollagen tillåter för att få en större symmetri över året. Erfarenheter från andra länder, liksom många studier, visar att tre terminer ökar både elevers och lärares möjlighet till arbete och återhämtning, säger Peter Heddelin, en av den nya skolans tre rektorer.

Peter Heddelin.

Skolhuvudmän får förlägga undervisningen som de vill, utom i juli då eleverna ska ha ledigt. Genom att kapa en vecka i slutet av sommarlovet och slå ihop spridda studie­dagar kan Amerikanska gymnasiet förlänga höst- och sportloven till två veckor vardera. Jul- och påsklov blir det ungefär som vanligt.

Sommarlovet är en rest från bondesamhället när barnen behövdes på åkern. Det har spelat ut sin roll, enligt Peter Heddelin.

– Nu är det många som väntar på att skolan ska börja i ­augusti. Runt vecka 43 är lärare och elever trötta. Med ett lov på två veckor hinner de både landa och vila upp sig. Och det är bättre för lärandet.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com