Läs senare

Nya recept gör skolmaten kol­dioxidsnålare

KlimatForskare på Karolinska Institutet har utvecklat en koldioxidsnål skolmatsmeny.

av Sten Feldreich
15 mar 2019
15 mar 2019
Foto: Istock

– Vi har nästan halverat koldioxidutsläppen utan att ta bort livsmedel, bara genom att ändra maträtternas proportioner, säger Emma Patterson, forskare på Karolinska institutet till DN.

En fyra veckors matsedel från en skola som släppte ut 830 gram Co2-ekvivalenter per portion har nu optimerats och minskat koldioxidutsläppet med 40 procent till bara 500 gram. Matsedeln möter alla krav på näringsriktighet och kostnaden har inte ökat.

Exakt samma livsmedel ingår men med nya proportioner. Köttgrytan som innehöll tio kilo nötkött gick att laga med 2,5 kilo kött och mer linser och grönsaker. Gratinerad falukorv blev i stället korvgryta med en fjärdedel av falukorven och med mer bönor och grönsaker.

Målet är att den nya klimat­smarta skolmenyn efter test på skolor i Stockholms län ska kunna användas av alla skolor i landet.

ur Lärarförbundets Magasin