Ingår i temat
De svåra valfrågorna
Läs senare

”Oavsett urval blir det kritik”

De svåra valfrågornaReglerna har blivit tydligare, ja. Men rektor Jonas Bergström på Lichrons tekniska gymnasium i Skövde avstår ändå från att bjuda in politiska partier.

av Per Hagström
16 mar 2018
16 mar 2018
Foto: Mikael Ljungström

Skolan ska ge eleverna kunskap om vad olika partier står för. Det är Jonas Bergström helt med på. Men det finns bättre sätt, menar han, än att bjuda in partiföreträdare till skolan.
– Vid förra valet hörde flera partier av sig hit men skolan avböjde. Vi vill förhålla oss neutrala.

Nu har det ju kommit regler om hur skolan kan bjuda in ett objektivt urval av partier. Gör det ingen skillnad för er?
– Vi skulle kunna bjuda in till exempel partierna i kommunfullmäktige. Men det kan finnas elever som sympatiserar med andra partier och då får man ändå en diskussion om varför inte de har bjudits in.

Är det så farligt då?
– Det är så lätt att elever tolkar det som att skolan tar politisk ställning och den diskussionen vill vi undvika.

Så partierna släpps inte in hos er inför detta val heller?
– Nej, jag har diskuterat frågan med framför allt lärarna i samhällskunskap och min inställning är att vi inte ska bjuda in några partier.

Hur ser ni till att eleverna ändå får information om vad partierna står för?
– Det har lärarna redan börjat med i samhällskunskapen. Eleverna har fått i uppgift att söka information om valfritt parti. Och när valet närmar sig ska de besöka partiernas valstugor.

Är det inte risk att de bara söker upp partier de sympatiserar med?
– Nej, de kommer att få i uppgift att ställa vissa frågor till alla partier. Och på det sättet får de också upp ögonen för sakfrågor som de kanske inte har funderat på tidigare.

Hur stort är det politiska engagemanget bland era elever?
– Det här är en liten skola med utbildning i industriteknik och våra elever är väldigt fokuserade på att lära sig sitt yrke och börja jobba. Jag kan tänka mig att det blir mer politiskt driv på en skola där det finns samhällsprogram.

Skulle ni inte kunna öka engagemanget just genom att anordna en partidebatt?
– Jo, det hade kanske kunnat höja temperaturen och ge vissa elever lite mer kött på benen inför valet. Men samtidigt är ungdomar i dag snabba att själva söka och dela information om sådant de är intresserade av.

Alla artiklar i temat De svåra valfrågorna (8)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com