Ingår i temat
De svåra valfrågorna
Läs senare

Rektorn som bildade parti

De svåra valfrågornaMissnöje med den lokala skolpolitiken fick biträdande rektor Mia Dernell att gå ihop med kollegor och bilda ett skolparti.
– Vi har gjort avtryck, trots att vi bara har ett mandat.

av Per Hagström
16 mar 2018
16 mar 2018
Foto: Marc Femenia

Om inte politikerna lyssnar på professionen måste professionen ge sig in i politiken. Ungefär så resonerade lärarna som startade Skolpartiet i Österåker ett halvår före valet 2014. De hade inte råd med en valstuga utan köpte en gammal skolbänk på Blocket, fyllde den med kopior på sitt valmanifest och kedjade fast den nere på torget i centralorten Åkersberga. Sedan var det bara för kommuninvånarna att förse sig med partiets budskap om en skolpolitik baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet snarare än ideologi och allmänt tyckande. Partiets kampanj gav 881 röster i valet, vilket räckte till ett mandat i kommunfullmäktige och inte minst viktigt – en plats i skolnämnden.
– Vi hade egentligen inga förväntningar och blev jätteglada. Uppenbarligen var det många som tyckte att skolan var en viktig fråga, kommenterar Mia Dernell.

Vi är varken röda eller blåa och vi kan bara skolfrågor.

Hon är biträdande rektor på kommunala Solskiftesskolan i Åkersberga och sitter som ersättare i fullmäktige för Skolpartiet i Österåker.

Hur skulle du summera partiets första mandatperiod så här fyra år senare?
– Vi har blivit lyssnade på, trots att vi är ett litet parti med bara ett mandat. Jag upplever att politikerna i de andra partierna är glada att det har kommit in proffs på skolfrågor.

Skolpartiet i Österåker

Röster i valet 2014: 881 stycken, vilket motsvarade 3,4 procent.

Mandat i fullmäktige: 1.

Tyngsta posten: En ledamot i skolnämnden.

Viktiga frågor för partiet:

  • Ändamålsenliga skollokaler.
  • Elevpeng beräknad utifrån socioekonomiska faktorer.
  • Digitaliseringen i förskolan.
  • Evidensbaserad skolpolitik.
  • Högre tilläggsbelopp för särskilt stöd.

Hon har fått inviter från de etablerade partierna om att gå över till dem för att få ”större chans att påverka” men Mia Dernell och hennes partikamrater har varit kallsinniga än så länge. De har valt andra metoder för att få genomslag för sin politik.
– När vi lade fram vår första budget var det ingen annan som röstade på den. Nästa år mejlade vi budgeten till de andra partierna och skrev att de kunde plocka alla förslag de gillade och föra fram dem som sina egna.

För det är inte så viktigt för Skolpartiet i Österåker att ”få cred”, som Mia Dernell uttrycker det.
– Vår drivkraft är att lyfta skolfrågor så att det blir bra för barnen i kommunen.

Den prestigelösa inställningen har gett effekt, enligt henne.
– Ja, andra partier har nappat på våra förslag om att införa en central elevhälsa, utvärdera våra läromedel och ta fram en plan för hemmasittare, till exempel.

Men det har inte bara varit gemyt i fullmäktige­salen. Skolpartiet i Österåker är ett utpräglat enfrågeparti och har fått kritik för att det avstår från att rösta i alla frågor som inte rör skolan.
– Vi är varken röda eller blåa och kan bara skolfrågor. Det är ohållbart att rösta om saker när vi inte är insatta. Men vissa har blivit jättearga på oss för det.

Sviker ni inte väljarna när ni avstår från inflytande i många frågor?
– Nej, vi har varit väldigt tydliga från början med att det är skolfrågor vi driver. Det är inget vi har stuckit under stol med.

Har ni blivit anklagade för jäv när ni driver skolfrågor samtidigt som ni jobbar i skolan?
– Jävsfrågan kom upp tidigt men vi måste kunna yttra oss och ha åsikter som privatpersoner. Jag är väldigt noga med att inte blanda ihop mina olika roller.

Går det?
– Man får försöka hålla tungan rätt i mun. Jag kan till exempel inte utgå från min egen skola när jag arbetar politiskt utan måste lyfta blicken och se till hela kommunen.

Du är biträdande rektor på en kommunal skola. Hur reagerade din arbetsgivare när du gick in i skolpolitiken?
– När vi startade partiet så pratade jag både med min chef och chefens chefer och det var ingen av dem som hade synpunkter.

Och vad säger dina medarbetare?
– De flesta tycker att det är jättebra att någon orkar engagera sig och många är intresserade av hur det går för oss.

Fast frågan är om Mia Dernell orkar en mandatperiod till.
– Det här med politik tar rätt mycket tid. Jag säger inte att andra politiker har mindre krävande yrken men som lärare eller skolledare jobbar man väldigt mycket.

Samtidigt ångrar hon inte att hon gav sig in i politiken.
– Jag har lärt mig massor om hur kommunen styrs … och inte styrs. Som skolledare har jag undrat varför politikerna inte bara kan bestämma saker. Men i en demokrati är vägen till beslut lång, och det måste den vara.

Har en historia av smala enfrågepartier.

Planskilda korsningspartiet, PKP, hade sina glans­dagar på 1970- och 80-talen i dåvarande Vaxholms kommun, numera Österåker. PKP lyckades ta sig in i kommunfullmäktige med vallöftet att bygga om en vägkorsning utanför ­Åkersberga. Ett löfte som också infriades.

Alla artiklar i temat De svåra valfrågorna (8)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com