Läs senare

Rektorn som bytte skolan mot en fotbollsklubb

3 frågor till Håkan Wetell, rektor på Nyströmska skolan i Söderköping, som i höst vikarierar som klubbdirektör i IFK Norrköping, ett av topplagen i fotbollsallsvenskan.

21 Okt 2015

Du bytte skolan mot en fotbollsklubb? Varför?
– Sedan tio år tillbaka har jag jobbat ideellt med a-lagets spelare och familjer, bland annat med att fixa förskoleplatser och validera utländska betyg. Vi har många unga i truppen, och för dem som går i gymnasiet har jag ordnat så att två pensionerade lärare håller i undervisningen via klubben.

Hur skiljer sig ledarskapet?

– Det vardagliga med personalfrågor, budget och administration är väldigt likt. I skolan har jag kontakt med elever och föräldrar varje dag. Här träffar jag bara fansen på matcherna. Men de ringer mycket och vill prata om hur vi ställer oss till olika regelverk kring till exempel pyroteknik.

Vad har du lärt dig som du kan ha nytta av som rektor?

– På min skola har vi många elever som går yrkesprogram. Jag har mycket kontakt med bolag, entreprenörer och sponsorer. Det ger mig en ny inblick i elevernas framtida arbetsmarknad.

ur Lärarförbundets Magasin