Läs senare

Så vill näringslivet göra rektorerna till direktörer

”Produkten” som kommer ur dagens skola är inte bra nog. Det tycker Näringslivets forskningsberedning som vill att rektorer ska få vd-status.

28 Jan 2016

Foto: Christer Bengtsson”Produkten” som kommer ur dagens skola är inte bra nog. Det tycker Näringslivets forskningsberedning som vill att rektorer ska få vd-status.
När Näringslivets forskningsberedning under ett seminarium lämnar över rapporten Rektorns roll för en förbättrad skola och undervisning till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) skräder beredningens ordförande Håkan Mogren, tidigare vd för Astra, inte orden.

– Rektors administrativa belastning är oerhört stor. Är då livet utanför rektorsexpeditionen lite för oroligt kan administrationen bli en sorts trygghet som man flyr till. Vi kallar den för rektorernas snuttefilt, säger han.

Ett tydligt ledarskap är enligt rapporten, som finansierats av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, en förutsättning för att skolresultaten ska förbättras. Näringslivets forskningsberedning föreslår därför att rektorsrollen omvandlas till en VD-tjänst med ökat självbestämmande, ökat ansvar och höjd lön. Men också utökade möjligheter för arbetsgivaren att utkräva ansvar genom att rektorer undantas från lagen om anställningsskydd och därmed blir lättare att avsätta.

Det sistnämnda får flera av seminariets övriga deltagare att protestera. Bland andra Lärarförbundet Skolledares ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman som inte tycker att problemet är att skolledare stannar för länge på sin post utan att omsättningen är för stor.

– Våra undersökningar visar inte att man flyr in i det administrativa arbetet utan att man flyr från det. Man lämnar yrket eftersom man inte får möjlighet att utöva det pedagogiska ledarskapet, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin