Läs senare

SD fick egen majoritet på flera skolor

Drygt 360 000 elever har sagt sitt: S blev största parti, SD backade något. Men på vissa skolor fick Sverigedemokraterna egen majoritet.

20 okt 2014

Analyserna av Sverigedemokraternas framgångar har dominerat samhällsdebatten under hösten. I skolvalet fick partiet 12,2 procent jämfört med 12,9 i riksdagsvalet. Det innebär en liten tillbakagång jämfört med 2010 (13 procent). Men på några skolor fick ­Sverigedemokraterna höga röstsiffror, till och med egen majoritet. Bland annat på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup (60 procent), Fränstaskolan i Ånge (51 procent) och Degebergaskolan i Kristianstad (59 procent).
– Jag blev inte förvånad, de hade starkt stöd förra valet också. Jag vet inte varför man röstar som man gör, kanske är det grupptryck. Vi har sett skolvalet som en utbildning i demokrati. Lärarna har gått igenom olika partier och hållit sig neutrala, säger Liselotte Holmgren, rektor på Degebergaskolan.

På orten är Sverigedemokraterna det största partiet även utanför skolans värld. I valet till kommunfullmäktige fick SD över 27 procent.

– Vi är ett litet samhälle men har ett jättestort upptagningsområde, säger Liselotte Holmgren. Eleverna som går här bor ofta långt ute på landet. Jag såg en intervju med Göran Persson på tv. Hans analys var att många röstar på Sverigedemokraterna för att de är missnöjda med att det inte satsas på landsbygden, bara på städerna. Jag tror att det kan vara en förklaring. Man ser hur det byggs fina, nya skolor inne i Kristianstad men här har man knappt renoverat de senaste åren.

Själv är hon försiktig med att göra en djupare analys. Hon tycker heller inte att man ska fråga eleverna om vad de röstat på och varför.

– Det gör man ju inte med vuxna. Vi har åsiktsfrihet i det här landet, säger Liselotte Holmgren.

Hugo Wester är expert på värdegrunds- och diskrimineringsfrågor på Skolverket. Han är nöjd med det rekordhöga valdeltagandet – 30 000 fler elever än 2010 – och tycker att de skolor där SD fått många röster har anledning att utvärdera sitt värdegrundsarbete:

– Det är ett parti som samlar väljare med främlingsfientliga åsikter. Om valresultatet bottnar i sådana åsikter bland eleverna, så bör man ta reda på om det kommer till uttryck på skolan. I så fall finns det en risk att elever blir kränkta, något som strider mot skolans värdegrund.

Några negativa åsikter om invandring eller invandrare har Liselotte Holmgren aldrig hört på sin skola.

– Vi har ett pågående värdegrundsarbete som handlar om hur vi förhåller oss till varandra och arbetar aktivt för nolltolerans mot diskriminering och kränkande behandling.

FAKTA. Över 360 000 elever deltog i skolvalet 2014. Det är en ökning med nära 30 000 sedan 2010. Totalt deltog 1 629 skolor.

Socialdemokraterna (25,1 %) och Moderaterna (21,3 %) blev de största partierna. Miljöpartiet blev tredje största parti (14,6 %), mer än dubbelt så stort som i riksdagsvalet för vuxna.

ur Lärarförbundets Magasin