Ingår i temat
Tema: Lön för mödan
Läs senare

Topprektorn som toppar löneligan

14 okt 2016

Foto: Robert BlombäckHon har gjort sig känd som rektorn som vänder skolor i kris. Deirdre Cronin Olsson har högst lön av alla kommunala grundskolerektorer i Stockholm, Göteborg och Malmö – 71 134 kronor i månaden.

Men rektorn på Gubbängs­skolan i södra Stockholm tycker inte att det är mycket att orda om:

– Jag antar att jag har den lönen för att mina chefer tycker att jag gör ett bra arbete. Men det får du fråga dem om.

Hennes antagande bekräftas av grundskolechef Christer Oja på Stockholms grundskoleförvaltning:

– Det löneläget är inget konstigt för en rektor som hon. ­Deirdre Cronin Olsson lyckas vända utvecklingen på skolor med svårigheter. Hon arbetar systematiskt, lyfter resultaten, skapar en god stämning och är en fantastiskt duktig rektor.

Borde fler rektorer ha en lön på över 70 000 kronor?

– Om de presterar på den nivån, ja.

Gubbängsskolan betraktades tidigare som en problemskola, med svaga resultat, stök i klasserna och elevflykt. Skolinspektionen hotade i juni 2014 med böter på 1,5 miljoner kronor. ­Deirdre Cronin Olsson började som rektor på skolan i februari 2015. I april 2016 förklarade Skolinspektionen efter en tillsyn att skolan inte har några brister alls.

– Det är klart att alla blir jätteglada när vi ser att utvecklingsarbetet leder till goda resultat, säger Deirdre Cronin Olsson.

Hennes framgångsrecept? Bland annat månadsvisa kvalitetsuppföljningar, ge svar på frågor inom 24 timmar och ha enskilt samtal med samtliga niondeklassare.

Den positiva rapporten från skolinspektionen firade Gubbängsskolans rektor genom att bjuda in glassbilen till skolan.

Alla artiklar i temat Tema: Lön för mödan (8)

ur Lärarförbundets Magasin