Läs senare

Rektor fick största lyftet

Aktuellt10 000 kronor i månaden. Landets största lärarlönelyft gick till en rektor. Men hon försäkrar att pengarna går vidare till hennes lärare.

av Per Hagström
31 Jan 2017
31 Jan 2017

Höstens omgång av lärarlönelyftet gav ett rejält lönepåslag för Åsa Johansson, legitimerad lärare, rektor och delägare i Christinaskolan på Lidingö. Men de 10 000 kronorna går inte till henne själv utan till två av hennes lärare som inte hade kvalificerat sig för lyftet.

– De hade inte fått ut sina legitimationer när vi ansökte om statsbidraget och därför får de kompensation av mig i stället.

Tar du av din lön och ger till dem?

– Ja, de får ju min ersättning.

Grafik: Henrik Malmsten

Men statsbidraget betalas väl ut för att höja din lön?

– Ja, pengarna går in på mitt konto och sedan betalar jag lärarna med mina pengar.

Kunde du inte ha väntat till nästa omgång med att söka pengar för dem?

– Då hade de inte fått höstens bidrag utan det hade brunnit inne. Jag kommer inte att söka för mig själv i vår utan då söker jag för lärarna eftersom de har fått sina legitimationer nu.

Du tog emot bidrag för lärare som inte uppfyllde villkoren för att sedan slussa pengarna vidare till dem. Är inte det ett sätt att kringgå reglerna?

– Jo, på sätt och vis kanske.

Med ett påslag på 10 000 kronor placerar sig Åsa Johansson i toppen av listan över de största lärarlönelyften i höstens omgång. Två lärare i Stockholm fick visserligen 10 600 kronor vardera om man räknar om deras påslag till motsvarande en heltidstjänst. Men de jobbar halvtid så i praktiken får de bara 5 300 kronor. Tvåa på listan blir i stället en heltidsanställd lärare i Flens kommun som fick ett lyft på drygt 9 500 kronor.

Generellt sett är det få skolledare som har fått del av lärarlönelyftet, visar statistik som Skolverket har tagit fram åt Chef & Ledarskap. Av landets omkring 15 000 skolledare har bara 367 fått del av lyftet. Det handlar om 60 för­skolechefer och 307 skol­ledare inom grund- och gymnasieskolan.

Två av dessa är rektorn och biträdande rektorn på friskolan Bergius i Märsta. De har fått lärarlönelyft på 6 300 kronor vardera, vilket är mer än dubbelt så mycket som lärarna på skolan. Tidningen Sigtunabygden har skrivit om fallet och en som har reagerat är ­Lärarförbundets ordförande i Sigtuna kommun, Anna Strömberg Johansson.

– Jag tycker det är oerhört sorgligt att chefer anser sig vara värda mer än lärarna när det kommer till ett lärarlönelyft.

Hon tycker att de kunde ha gett alla, inklusive sig själva, samma påslag.

– Jag skulle inte stanna kvar på skolan om jag var lärare där, säger hon.

Men enligt rektor Magnus Lindqvist är syftet inte att han och hans biträdande ska få mer pengar än lärarna. Lärarna får visserligen ett lägre påslag men deras påslag blir permanent till skillnad från rektorernas.

– Om staten drar in bidraget måste vi fortsätta att betala ut den högre lönen till lärarna, vilket innebär en ekonomisk risk.

De båda skolledarna, som även är delägare i skolan, vill minimera den ekonomiska risken genom att lägga en större del av lärarlönelyftet på sig själva. Om statsbidraget dras in tänker de sänka sina löner igen, enligt Magnus Lindqvist.

– Vi hade varit dumma om vi hade sagt nej till de här pengarna. Det här var ett sätt för verksamheten att få in pengar.

Men går de till verksamheten om de betalas ut som lön till personer som även är ägare?

– Ja, absolut.

Chef & Ledarskap har gett Magnus Lindqvist tillfälle att utveckla sitt svar men han har avstått.

ur Lärarförbundets Magasin